Reisinfo

Cuba - Varadero

Specifieke bestemmingsinfo:

Drink een frisse mojito en geniet van het uitzicht. Een vakantie in Cuba mengt de zwoele ritmes van de bossanova met het zachte ruisen van de zee tot een unieke mix die smaakt naar meer. Geen wonder dat de Cubanen altijd lachen: zon, zee en palmbomen, daar word je gewoon vrolijk van. In Varadero kun je je overdag amuseren met uitgebreide sport- en recreatiefaciliteiten zoals tennis, catamaran, snorkelen, duiken, windsurfen, paardrijden, fitness, waterskiën, zeilen … 's Avonds verwelkomen de bars en disco's je tot in de vroege uurtjes om te feesten op zwoele Caribische ritmes en Europese dansklassiekers.

Reisdocumenten:

Voor reizigers met de Belgische nationaliteit volstaat een internationaal paspoort (nog minstens 6 maanden geldig na terugkeer) en verplichte toeristenkaart. Opgelet: ook kinderen en baby's moeten een internationaal paspoort hebben. Voor elke minderjarige die niet begeleid is door de ouders moet je een gewettigde volmacht tonen (te verkrijgen bij het gemeentebestuur). De verplichte toeristenkaart is inbegrepen in de prijs van je dossier. Je ontvangt deze toeristenkaart bij jouw reisdocumenten en je dient deze in te vullen voor je incheckt. Indien je niet in het bezit bent van deze kaart, zal je door de check-in geweigerd worden. de Cubaanse autoriteiten wijzen er nadrukkelijk op dat iedereen, die in Cuba geboren is, ongeacht zijn huidige nationaliteit, geen gebruik kan maken van een toeristenkaart om naar Cuba te reizen. Vul de toeristenkaart enkel in BLOKLETTERS in. Maak geen fouten of doorstreep niets, anders is de kaart ongeldig en aanvaardt de Cubaanse douane ze niet meer. "Adress in Cuba": hier vul je de naam en de ligging van je hotel in (bijvoorbeeld HOTEL IBEROSTAR TAINOS - VARADERO). Wanneer je eerst op rondreis gaat of enkel de vlucht geboekt hebt, noteer dan RECORRIDO. "Boarding Point": hier schrijf je de luchthaven van vertrek: BRUSSELS. Reizigers met een andere nationaliteit moeten tijdig navragen welke documenten ze nodig hebben (bij de ambassade). Meer info: klik hier. Bij het verlaten van Cuba moet een uitreistaks worden betaald. Deze zit inbegrepen in je reis en zal door onze reisleiding voor jou betaald worden.

Extra info:

Je kan steeds een wagen huren bij de reisleiding (min. leeftijd 21 jaar). Je Belgisch rijbewijs volstaat. Gelieve er rekening mee te houden dat er een hoge waarborg wordt vereist indien je niet over een courante kredietkaart beschikt. In Cuba is de voorraad aan huurwagens zeer beperkt, hou hier rekening mee.

Problemen/Klachten:

Je kan gebruik maken van één van onderstaande opties om tijdens je vakantie contact op te nemen met je reisleiding. Wij zijn bereikbaar voor tips, de leukste plekjes of hot-spots die je zeker niet mag missen. Maar natuurlijk ook in het geval van problemen staan zij graag voor je klaar.
Via telefoon Je kan je reisleiding 24u op 24u bereiken op het nummer: 0032 25 88 47 59
Via SMS Stuur een SMS bericht naar: 0044 75 37 41 61 50. Bij het verzenden en ontvangen van SMS-en worden kosten door je provider in rekening gebracht.
Via WhatsApp Stuur een bericht naar: 0034 639 683 652. Bij gebruik van WhatsApp connecteer je best via een lokaal draadloos netwerk (wifi), meestal beschikbaar in de lobby van je hotel.
Via e-mail Stuur een e-mail naar ConnectedNL@Thomascook.com
Je kan ook chatten met één van de medewerkers ter plaatse via de site

Verzekering:

Voor een zorgeloze vakantie raden wij je een Allianz Global Assistance reisbijstandsverzekering aan. Zelfs als je al over een verzekering van je ziekenfonds beschikt, is dit een goede aanvulling. Informeer ernaar bij je reisagent.

Gezondheid:

Iedereen die naar Cuba reist, ongeacht de duur en de omstandigheden moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Een inenting tegen tetanus wordt aanbevolen. Meer informatie over inentingen en preventie? Bel de reistelefoon van het Instituut voor Tropische Geneeskunde: 03/247 66 66. Of ga naar de site. Neem een kleine reisapotheek mee met antimuggenzalf, een medicijn tegen darmklachten, een zonnecrème met hoge beschermingsfactor… In veel hotels kan je een arts raadplegen tegen betaling (de kosten kan je achteraf terugvorderen van je verzekering)

Praktische informatie over de vlucht:

Controleer steeds de website van de geboekte luchtvaartmaatschappij voor de meest actuele info betreffende preseating, bagage, maaltijden, enz. Vloeistoffen moeten in gesloten doorzichtige verpakking blijven tot bij aankomst op de vakantiebestemming of in België. Let op dat je op je retour geen vloeibare tax free goederen aankoopt op je vakantiebestemming nadat je bagage is ingecheckt.

Informatie retourvlucht:

Vanaf 24 uur voor de geplande vertrektijd, kan je jouw ophaaltijd bij het hotel downloaden via de website (Voor Turkije is het via deze site . Je kan natuurlijk ook contact met ons opnemen per telefoon, sms of e-mail. Daarnaast worden veel van onze hotels ook persoonlijk bezocht door één van onze reisleiders. Gedetailleerde informatie over de hotels en bezoektijden verkrijg je bij aankomst op je bestemming of in je hotel.

Controle retourvlucht:

In uitzonderlijke omstandigheden kunnen vluchturen nog gewijzigd worden als je reeds op de bestemming bent. Verblijf je in een van onze hotels, dan staat het juiste uur van je transfer, het vluchtnummer en het vertrekuur op het infobord en/of in het infoboek van Thomas Cook Service aan de receptie of kan je het steeds terugvinden op deze site . Heb je enkel een vliegticket geboekt of eindigt je reis niet in een van onze hotels, controleer dan de vluchtstatus voor je SN Brussels Airlines vlucht op deze site of op de website van de geboekte airline.

Controle namen:

Gelieve de exacte spelling van de namen van alle deelnemers te controleren. Naam en voornaam dienen exact overeen te komen met de identiteitspapieren (meisjesnaam voor dames). In geval van foutieve spelling, gelieve uw reisagent te contacteren.

Klimaat:

Cuba heeft een subtropisch klimaat, met weinig variatie in temperaturen. De Cubanen kennen maar 2 jaargetijden. De droge tijd van november tot april met een luchtvochtigheid van 70% en het vochtig seizoen van mei tot oktober met een luchtvochtigheid van ca. 82%. Tijdens de winter (vooral januari, februari en maart) kunnen koufronten uit het noorden voorkomen, met frissere temperaturen: voorzie een trui. Gedurende het vochtig seizoen heeft men af en toe korte, tropische buien. Nadien schijnt de zon weer!

Valuta:

De munteenheid van Cuba is de Cubaanse Convertible Peso (CUC). 1 CUC = ca. € 0,88. Het is aangeraden om euro's mee te nemen en deze ter plaatse te wisselen naar Cubaanse Peso's. Let wel: buiten Cuba is dit niets waard: wissel dus telkens kleine hoeveelheden (doe dit steeds in een bank of in het hotel, maar nooit op straat). In bepaalde regio's - zoals Varadero - kan je ook met Euro's betalen. De Cubaanse regering heeft beslist om het gebruik van de US Dollar op haar grondgebied te verbieden. Daardoor zal je in Cuba slechts 90% van de waarde krijgen als je Amerikaanse dollars wil ruilen. Let wel: kaarten die verbonden zijn aan Amerikaanse banken (American Express en Citibank) worden nergens aanvaard. Vraag na bij je bank of je bankkaart ook buiten Europa aanvaard wordt.

Lokale tijd:

In Cuba is het in de winter 5 uur vroeger en in de zomer 6 uur vroeger dan in België.

Elektriciteit:

Stroomsterkte: 110 Volt. Stopcontacten: Amerikaans systeem (platte stekker). Neem een verloopstekker mee en eventueel op 110 Volt omschakelbare elektrische apparaten. In nieuwe hotels is de stroomspanning 220 Volt.

Kledij:

Lichte zomerkledij uit katoen. Neem ook een trui of een sweater mee (voor 's avonds) en een lichte regenjas. Indien je een rondreis maakt worden ook stevige schoenen en een hoofddeksel aangeraden.

Fooien:

Drinkgeld is niet verplicht, doch zeer geapprecieerd. De gangbare fooi in een restaurant is 5 à 10% van de rekening. Ook taxichauffeurs, kamermeisjes en portiers verwachten een kleine tip.

Zwanger op reis:

Bij sommige airlines is een doktersattest vereist, dat niet ouder mag zijn dan 10 dagen, vanaf de 28e week t.e.m. de 35e week. Vanaf week 36 is het niet meer toegestaan om te vliegen, bij meerlingzwangerschappen geldt dit vanaf de 32e week. Voor meer informatie kan je terecht op de website van de airlines.

Huisdieren:

Als je een hond of kat meeneemt op vakantie, moet je dit bij de reservering uitdrukkelijk melden. Je moet ook langsgaan bij de dierenarts om de nodige vaccinatiebewijzen te krijgen. Sommige vervoersmaatschappijen en hotels laten geen dieren toe.

Excursies:

De excursies worden georganiseerd door een lokale agent, die borg staat voor een goede begeleiding. Je kunt deze excursies betalen met cash of kredietkaart (Visa en Mastercard).

Uitvoer:

Je mag geen producten op basis van vlees of melk meenemen naar België. Het is verboden antiquiteiten, mineralen of ter plaatse gevonden voorwerpen te exporteren.

Reisadviezen:

Specifieke reisadviezen voor dit land: klik hier

Telefoneren:

Om naar België te bellen kies je: 0032 + zonenummer zonder 0 + abonneenummer. Het landnummer van Cuba is 0053. Raadpleeg je GSM operator voor gedetailleerde info. Voor extra info: bel 070.750.243 of bij je reisagent.