Reisinfo

Jamaica

Specifieke bestemmingsinfo:

In het land van Bob Marley hangt de reggaemuziek in de lucht. Droom weg aan de witte stranden van Negril of Montego Bay. Wandel door botanische tuinen waar zeldzame palmbomen en orchideeën groeien. Verken het Black River natuurpark met krokodillen en klaterende watervallen. Proef van ackee and saltfish (stokvis met groenten) en jerk chicken (geroosterde kip).

Reisdocumenten:

Reizigers met de Belgische nationaliteit hebben een internationaal paspoort nodig dat na retour nog 6 maand geldig is. Opgelet: ook kinderen en baby's moeten een internationaal paspoort hebben. Voor elke minderjarige die niet begeleid is door de ouders moet je een gewettigde volmacht tonen (te verkrijgen bij het gemeentebestuur). De overheid van Jamaica is streng en deinst er niet voor terug om kinderen zonder geldig identiteitsbewijs terug te sturen (eventuele extra kosten zijn voor jou). Reizigers met een andere nationaliteit moeten tijdig navragen welke documenten ze nodig hebben (bij hun ambassade). Meer info: klik hier.

Extra info:

In de grotere steden zijn autoverhuurbedrijven gevestigd. Borgstelling met kredietkaart (min. 1000 USD). noodzakelijk. Om een auto te huren moet de bestuurder minimaal 25 jaar zijn en een geldig internationaal rijbewijs bezitten. In Jamaica rijdt men links.

Problemen/Klachten:

Je kan gebruik maken van één van onderstaande opties om tijdens je vakantie contact op te nemen met je reisleiding. Wij zijn bereikbaar voor tips, de leukste plekjes of hot-spots die je zeker niet mag missen. Maar natuurlijk ook in het geval van problemen staan zij graag voor je klaar.
Via telefoon Je kan je reisleiding 24u op 24u bereiken op het nummer: 0032 25 88 47 59
Via SMS Stuur een SMS bericht naar: 0044 75 37 41 61 50. Bij het verzenden en ontvangen van SMS-en worden kosten door je provider in rekening gebracht.
Via WhatsApp Stuur een bericht naar: 0034 639 683 652. Bij gebruik van WhatsApp connecteer je best via een lokaal draadloos netwerk (wifi), meestal beschikbaar in de lobby van je hotel.
Via e-mail Stuur een e-mail naar ConnectedNL@Thomascook.com
Je kan ook chatten met één van de medewerkers ter plaatse via de site

Verzekering:

Voor een zorgeloze vakantie raden wij je een Allianz Global Assistance reisbijstandsverzekering aan. Zelfs als je al over een verzekering van je ziekenfonds beschikt, is dit een goede aanvulling. Informeer ernaar bij je reisagent.

Gezondheid:

Er zijn geen verplichte inentingen. Inentingen tegen DTP, tyfus en hepatitis A worden aanbevolen. Mijd leidingwater. Meer informatie over inentingen en preventie? Bel de reistelefoon van het Instituut voor Tropische Geneeskunde: 03/247 66 666 of ga naar de site. Neem een kleine reisapotheek mee, met een medicijn voor darmklachten, zonnecrème …

Praktische informatie over de vlucht:

Controleer steeds de website van de geboekte luchtvaartmaatschappij voor de meest actuele info betreffende preseating, bagage, maaltijden, enz. Vloeistoffen moeten in gesloten doorzichtige verpakking blijven tot bij aankomst op de vakantiebestemming of in België. Let op dat je op je retour geen vloeibare tax free goederen aankoopt op je vakantiebestemming nadat je bagage is ingecheckt.

Informatie retourvlucht:

Vanaf 24 uur voor de geplande vertrektijd, kan je jouw ophaaltijd bij het hotel downloaden via de website (Voor Turkije is het via deze site . Je kan natuurlijk ook contact met ons opnemen per telefoon, sms of e-mail. Daarnaast worden veel van onze hotels ook persoonlijk bezocht door één van onze reisleiders. Gedetailleerde informatie over de hotels en bezoektijden verkrijg je bij aankomst op je bestemming of in je hotel.

Controle retourvlucht:

In uitzonderlijke omstandigheden kunnen vluchturen nog gewijzigd worden als je reeds op de bestemming bent. Verblijf je in een van onze hotels, dan staat het juiste uur van je transfer, het vluchtnummer en het vertrekuur op het infobord en/of in het infoboek van Thomas Cook Service aan de receptie of kan je het steeds terugvinden op deze site . Heb je enkel een vliegticket geboekt of eindigt je reis niet in een van onze hotels, controleer dan de vluchtstatus voor je SN Brussels Airlines vlucht op deze site of op de website van de geboekte airline.

Controle namen:

Gelieve de exacte spelling van de namen van alle deelnemers te controleren. Naam en voornaam dienen exact overeen te komen met de identiteitspapieren (meisjesnaam voor dames). In geval van foutieve spelling, gelieve uw reisagent te contacteren.

Klimaat:

Jamaica heeft een tropisch klimaat. Hoewel er het hele jaar door een bui kan vallen, zijn de maanden mei tot en met oktober de vochtige maanden. Overigens schijnt ook in deze periode de zon vele uren per dag. De dagtemperatuur schommelt rond de 30° C, 's nachts valt het kwik terug naar zo'n 24° C. Juli en augustus zijn het warmst.

Valuta:

De munteenheid van Jamaica is de Jamaica Dollar (JMD). 100 JMD = ca. € 0,76. Let wel: dit is slechts een aanwijzing want de koers kan dagelijks wijzigen. De invoer en uitvoer van deze munt is echter verboden. Om te wisselen is het aan te raden Amerikaanse Dollars in kleine coupures mee te nemen. Wie aan het einde van zijn reis Jamaicaanse Dollars wil uitwisselen, moet een wisselkwitantie van de bank kunnen voorleggen. Met uitzondering van de aankopen in taxfree shops, kan je alles op het eiland in de lokale valuta betalen. American Express, Visa, Eurocard/Mastercard worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Opgelet: indien je USD in cash geld meeneemt, gelieve er dan op te letten dat je kleine biljetten hebt (vb. biljetten van 10, 20 en 50 dollar). Heel wat hotels, banken en winkels in Jamaica aanvaarden geen biljetten van 100 dollar.

Lokale tijd:

Tijdens de zomer is het er 7 uur vroeger en tijdens de winter 6 uur.

Elektriciteit:

In Jamaica is de netspanning 110 volt. De stopcontacten wijken af van het Belgische type, men gebruik het Amerikaanse model. Een adapter is dan ook noodzakelijk.

Kledij:

Jamaica is een typisch vakantie-eiland. Lichte, informele zomerkleding is dan ook het beste om mee te nemen.

Fooien:

De meeste hotels en restaurants voegen bedieningsgeld aan de rekening toe. Een extra fooi wordt uiteraard zeer op prijs gesteld.

Zwanger op reis:

Bij sommige airlines is een doktersattest vereist, dat niet ouder mag zijn dan 10 dagen, vanaf de 28e week t.e.m. de 35e week. Vanaf week 36 is het niet meer toegestaan om te vliegen, bij meerlingzwangerschappen geldt dit vanaf de 32e week. Voor meer informatie kan je terecht op de website van de airlines.

Huisdieren:

Als je een hond of kat meeneemt op vakantie, moet je dit bij de reservering uitdrukkelijk melden. Je moet ook langsgaan bij de dierenarts om de nodige vaccinatiebewijzen te krijgen. Sommige vervoersmaatschappijen en hotels laten geen dieren toe.

Excursies:

De excursies worden georganiseerd door een lokale agent, die borg staat voor een goede begeleiding. Je kunt deze excursies betalen met cash of kredietkaart (Visa en Mastercard).

Uitvoer:

Je mag geen producten op basis van vlees of melk meenemen naar België. Het is verboden antiquiteiten, mineralen of ter plaatse gevonden voorwerpen te exporteren.

Reisadviezen:

Specifieke reisadviezen voor dit land: klik hier

Telefoneren:

Het landnummer van Jamaica is 001876. Om naar België te bellen kies je: 0032 + zonenummer zonder 0 + abonneenummer. Raadpleeg je GSM operator voor gedetailleerde info. Voor extra info: bel 070.750.243 of bij je reisagent.