Reisinfo

BraziliŽ

Specifieke bestemmingsinfo:

BraziliŽ heeft enorm veel te bieden. Van karaktervolle steden met interessante locaties, tot schitterende stranden en uitgestrekte natuurgebieden. In carnavalsstad Rio de Janeiro bevindt zich ťťn van de zeven moderne wereldwonderen: Cristo Redentor. Bekomen kan op een van de beroemde stranden Copacabana en Ipanema. De Afrikaanse invloed in Salvador de Bahia is onmiskenbaar. De Afrikaanse slaven conserveerden hun cultuur in het oosten van BraziliŽ, dit is te merken in de vechtdans capoeira en de religieuze beweging candomblť en de heerlijke keuken.

Reisdocumenten:

Reizigers met de Belgische nationaliteit hebben een internationaal paspoort nodig dat na retour nog 6 maand geldig is. Een visum is alleen nodig voor een verblijf langer dan 30 dagen. Opgelet: ook kinderen en baby's moeten een internationaal paspoort hebben. Voor elke minderjarige die niet begeleid is door de ouders moet je een gewettigde volmacht tonen (te verkrijgen bij het gemeentebestuur). De overheid van BraziliŽ is streng en deinst er niet voor terug om kinderen zonder geldig identiteitsbewijs terug te sturen (eventuele extra kosten zijn voor jou). Indien er een tussenlanding is in de USA of in Canada, moet je ook beschikken over een ESTA of ETA registratie. Zo niet zal de toegang tot de vlucht worden geweigerd. Reizigers met een andere nationaliteit moeten tijdig navragen welke documenten ze nodig hebben (bij hun reisagent of bij hun ambassade). Meer info: klik hier .

Extra info:

Je kan steeds een wagen huren (min. leeftijd 21 jaar). Een internationaal rijbewijs volstaat. Gelieve er rekening mee te houden dat er een hoge waarborg wordt vereist indien je niet over een courante kredietkaart beschikt.

Problemen/Klachten:

Je kan gebruik maken van ťťn van onderstaande opties om tijdens je vakantie contact op te nemen met je reisleiding. Wij zijn bereikbaar voor tips, de leukste plekjes of hot-spots die je zeker niet mag missen. Maar natuurlijk ook in het geval van problemen staan zij graag voor je klaar.
Via telefoon Je kan je reisleiding 24u op 24u bereiken op het nummer: 0032 25 88 47 59
Via SMS Stuur een SMS bericht naar: 0044 75 37 41 61 50. Bij het verzenden en ontvangen van SMS-en worden kosten door je provider in rekening gebracht.
Via WhatsApp Stuur een bericht naar: 0034 639 683 652. Bij gebruik van WhatsApp connecteer je best via een lokaal draadloos netwerk (wifi), meestal beschikbaar in de lobby van je hotel.
Via e-mail Stuur een e-mail naar ConnectedNL@Thomascook.com
Je kan ook chatten met ťťn van de medewerkers ter plaatse via de site

Verzekering:

Voor een zorgeloze vakantie raden wij je een Allianz Global Assistance reisbijstandsverzekering aan. Zelfs als je al over een verzekering van je ziekenfonds beschikt, is dit een goede aanvulling. Informeer ernaar bij je reisagent.

Gezondheid:

Iedereen die naar BraziliŽ reist, ongeacht de duur en de omstandigheden moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Wij raden je wel aan om je te laten inenten tegen gele koorts, dengue, hepatitis A en B en buiktyfus. In verschillende regio's komt malaria voor (o.a. in Manaus). In Salvador da Bahia draag je het best schoenen op het strand en gebruik je best een matje als je gaat liggen. Door de sterke zon is het noodzakelijk om een zonnecrŤme met een hoge beschermingsfactor mee te nemen, alsook muggenmelk. Drink voldoende water en steeds uit flessen. Vermijdt het drinken van leidingwater en het consumeren van ijsblokjes. Meer informatie over inentingen en preventie? Bel de reistelefoon van het Instituut voor Tropische Geneeskunde: 03/247 66 666. of ga naar de site. Neem een kleine reisapotheek mee met een medicijn voor darmklachten, zonnecrŤme Ö

Praktische informatie over de vlucht:

Controleer steeds de website van de geboekte luchtvaartmaatschappij voor de meest actuele info betreffende preseating, bagage, maaltijden, enz. Vloeistoffen moeten in gesloten doorzichtige verpakking blijven tot bij aankomst op de vakantiebestemming of in BelgiŽ. Let op dat je op je retour geen vloeibare tax free goederen aankoopt op je vakantiebestemming nadat je bagage is ingecheckt.

Informatie retourvlucht:

Vanaf 24 uur voor de geplande vertrektijd, kan je jouw ophaaltijd bij het hotel downloaden via de website (Voor Turkije is het via deze site . Je kan natuurlijk ook contact met ons opnemen per telefoon, sms of e-mail. Daarnaast worden veel van onze hotels ook persoonlijk bezocht door ťťn van onze reisleiders. Gedetailleerde informatie over de hotels en bezoektijden verkrijg je bij aankomst op je bestemming of in je hotel.

Controle retourvlucht:

In uitzonderlijke omstandigheden kunnen vluchturen nog gewijzigd worden als je reeds op de bestemming bent. Verblijf je in een van onze hotels, dan staat het juiste uur van je transfer, het vluchtnummer en het vertrekuur op het infobord en/of in het infoboek van Thomas Cook Service aan de receptie of kan je het steeds terugvinden op deze site . Heb je enkel een vliegticket geboekt of eindigt je reis niet in een van onze hotels, controleer dan de vluchtstatus voor je SN Brussels Airlines vlucht op deze site of op de website van de geboekte airline.

Controle namen:

Gelieve de exacte spelling van de namen van alle deelnemers te controleren. Naam en voornaam dienen exact overeen te komen met de identiteitspapieren (meisjesnaam voor dames). In geval van foutieve spelling, gelieve uw reisagent te contacteren.

Klimaat:

BraziliŽ ligt in het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn als bij ons. De zomer duurt er van december tot februari/maart, de winter van juni tot augustus/september. Door de immense oppervlakte, kan je het land opdelen in verschillende klimaatzones. In BraziliŽ heerst overwegend een tropisch regenklimaat. Aan het Amazonebekken heb je het regenwoudklimaat. Er zijn geen al te grote temperatuurverschillen. Je krijgt er wel te maken met de tropische regens/stortbuien die na de middag uitbreken. De eerste helft van het jaar is het natter dan de tweede helft van het jaar. De natste regio ligt aan de grens met Colombia. De luchtvochtigheid in het oerwoud loopt op tot 90% en heel wat bewolking kan de zon weghouden. Ten zuiden van de Amazone, in het Hoogland van BraziliŽ, bevind je je in een savanneklimaat met droge periodes, vooral in juli. Dan is het iets zonniger. Er zijn haast geen temperatuurverschillen op te merken tijdens de verschillende seizoenen. Tijdens de drogere periode regent het boven de bergen aan de oostkust. In Bahia, met grootstad Salvador da Bahia, ben je dicht bij de evenaar en kan de warmte van december tot maart soms wat verstikkend zijn. In de zomer is het heel warm, tot heet en vochtig in Rio de Janeiro en S„o Paulo. In de winter is het er meestal aangenaam warm. Ten zuiden van Rio de Janeiro overheerst een maritiem klimaat met iets grotere temperatuurverschillen tussen zomer en winter. In het uiterste zuiden kan neerslag steeds opsteken en valt er uitzonderlijk sneeuw.

Valuta:

De Braziliaanse munteenheid is de real (reais in het meervoud, BRL): 1 euro is ca. 4 reais (let wel: de wisselkoers kan heel erg schommelen). De meest aanvaarde munten zijn USD (bij voorkeur) en EUR. Neem altijd wat USD cash mee. Wisselen doe je best in een wisselkantoor of hotel. Een wisselkantoor of cambio is meestal voordeliger en vind je vaak in winkelcentra in grote steden. Wissel nooit je geld op straat. Bij de terugreis kan je jou laatste reais inwisselen op de luchthaven. In de grote steden kunt je met jouw Maestro terecht bij de meeste geldautomaten. Kredietkaarten zoals Visa Card en Mastercard worden in de meeste toeristische plaatsen aanvaard. Huur in je hotel of appartement een safe om geld en waardepapieren op te bergen. Juwelen en andere dure accessoires laat je best thuis.

Lokale tijd:

In BraziliŽ gelden 4 verschillende tijdszones. Van Oost naar West: GMT-2 tot GMT-5. In BelgiŽ geldt GMT+1, dus is het maximum tijdsverschil 6 uur.

Elektriciteit:

De elektrische stroom is niet gestandaardiseerd in BraziliŽ; je doet er dus goed aan om een internationale reisstekker mee te nemen.

Kledij:

BraziliŽ is een enorm land met vele klimaatverschillen. In hun zomer kan het er heet en vochtig zijn. In de winter is het wat frisser en regent het minder. In de bergen is het steeds wat koeler, vooral 's avonds. je neemt dus best lichte kledij mee uit katoen of linnen en een warme pull voor de frisse momenten. Een regenjas komt steeds van pas. Draag geen te opzichtige kledij en schoenen (zelfs sportschoenen) van dure en gekende merken. Lichte sandalen en teenslippers zijn ideaal voor de warmere oorden. Als je liever gesloten schoenen draagt, kies dan voor (goedkope) sportschoenen.

Fooien:

Over het algemeen wordt er steeds wat drinkgeld verwacht. De gangbare fooi in een restaurant is 5 ŗ 10% van de rekening. Ook taxichauffeurs, kamermeisjes en portiers verwachten een kleine tip.

Zwanger op reis:

Bij sommige airlines is een doktersattest vereist, dat niet ouder mag zijn dan 10 dagen, vanaf de 28e week t.e.m. de 35e week. Vanaf week 36 is het niet meer toegestaan om te vliegen, bij meerlingzwangerschappen geldt dit vanaf de 32e week. Voor meer informatie kan je terecht op de website van de airlines.

Huisdieren:

Als je een hond of kat meeneemt op vakantie, moet je dit bij de reservering uitdrukkelijk melden. Je moet ook langsgaan bij de dierenarts om de nodige vaccinatiebewijzen te krijgen. Sommige vervoersmaatschappijen en hotels laten geen dieren toe.

Excursies:

De excursies worden georganiseerd door een lokale agent, die borg staat voor een goede begeleiding. Je kunt deze excursies betalen met cash of kredietkaart (Visa en Mastercard).

Uitvoer:

Je mag geen producten op basis van vlees of melk meenemen naar BelgiŽ. Het is verboden antiquiteiten, mineralen of ter plaatse gevonden voorwerpen te exporteren.

Reisadviezen:

Specifieke reisadviezen voor dit land: klik hier

Telefoneren:

Om naar BelgiŽ te bellen kies je: 0032 + zonenummer zonder 0 + abonneenummer. Het landnummer van BraziliŽ is 0055. Raadpleeg je GSM operator voor gedetailleerde info. Voor extra info: bel 070.750.243 of bij je reisagent.