Reisinfo

Sri Lanka

Specifieke bestemmingsinfo:

Sri Lanka werd door Marco Polo als 'de hemel op aarde' omschreven. In het binnenland bewonder je bergen en rijstvelden maar ook tropische wouden met tijgers en olifanten. Aan de kust: witte stranden en koraalriffen. Boeddhistische tempels vind je in Anuradhapura, Polonnaruwa en Kandy. Een bezoek aan de Leeuwenrots in Sigiriya is zeker de moeite waard. In Waikkal is er een waaier aan recreatiemogelijkheden: snorkelen, duiken, windsurfen, dolfijnen spotten, kajakken, vissen… Kalutara biedt een geslaagde combinatie van een paradijselijk strand bij een druk centrum.

Reisdocumenten:

Reizigers met de Belgische nationaliteit dienen in het bezit te zijn van een internationaal paspoort (nog minstens 6 maanden geldig na terugkeer). Opgelet: ook kinderen en baby's moeten een internationaal paspoort hebben. Een wit kaartje volstaat dus niet. Sinds 1 januari 2012 moeten alle klanten betalen voor een visum voor hun verblijf op Sri Lanka. Online aan te vragen via www.eta.gov.lk of ter plaatse op de luchthaven te verkrijgen. Kost van de ETA: 35 USD per persoon voor een toeristenvisum voor een verblijf tot 30 dagen (of 40 USD ter plaatse). Kinderen jonger dan 12 jaar verkrijgen het visum gratis. Het bedrag dient online betaald te worden met een kredietkaart op het moment van de aanvraag. Ook voor klanten die combineren met de Malediven geldt deze procedure. Doch dit transitvisum is gratis voor 48 uur. De status van je ETA aanvraag kan via de website worden opgevolgd. Indien het visum om één of andere reden geweigerd zou worden, zal je hier een melding van krijgen en dien je je rechtstreeks tot de Ambassade van Sri Lanka te richten. Reizigers met een andere nationaliteit moeten tijdig navragen welke documenten ze nodig hebben (bij hun reisadviseur of bij hun ambassade). Klik hier voor meer info.

Extra info:

Het is verboden om tabakswaren in Sri Lanka in te voeren. Het heeft bijgevolg geen zin om deze waren taxfree aan te kopen op de heenvlucht naar Colombo.
het is niet aangeraden om een huurwagen te huren in Sri Lanka, de rijstijl en kwaliteit van de wegen zijn niet van dezelfde standaard als in Europa.

Problemen/Klachten:

Je kan gebruik maken van één van onderstaande opties om tijdens je vakantie contact op te nemen met je reisleiding. Wij zijn bereikbaar voor tips, de leukste plekjes of hot-spots die je zeker niet mag missen. Maar natuurlijk ook in het geval van problemen staan zij graag voor je klaar.
Via telefoon Je kan je reisleiding 24u op 24u bereiken op het nummer: 0032 25 88 47 59
Via SMS Stuur een SMS bericht naar: 0044 75 37 41 61 50. Bij het verzenden en ontvangen van SMS-en worden kosten door je provider in rekening gebracht.
Via WhatsApp Stuur een bericht naar: 0034 639 683 652. Bij gebruik van WhatsApp connecteer je best via een lokaal draadloos netwerk (wifi), meestal beschikbaar in de lobby van je hotel.
Via e-mail Stuur een e-mail naar ConnectedNL@Thomascook.com
Je kan ook chatten met één van de medewerkers ter plaatse via de site

Verzekering:

Voor een zorgeloze vakantie raden wij je een Allianz Global Assistance reisbijstandsverzekering aan. Zelfs als je al over een verzekering van je ziekenfonds beschikt, is dit een goede aanvulling. Informeer ernaar bij je reisagent.

Gezondheid:

Een inenting tegen tetanus wordt aanbevolen. Tevens raden wij je aan niet van het leidingwater te drinken. Meer informatie over inentingen en preventie? Bel de reistelefoon van het Instituut voor Tropische Geneeskunde: 03/247 66 66. Of raadpleeg de site. Neem een kleine reisapotheek mee met antimuggenzalf, een medicijn tegen darmklachten, een zonnecrème met hoge beschermingsfactor … Kokosolie is het beste middeltje tegen de beten van kleine strandvliegjes.

Praktische informatie over de vlucht:

Controleer steeds de website van de geboekte luchtvaartmaatschappij voor de meest actuele info betreffende preseating, bagage, maaltijden, enz. Vloeistoffen moeten in gesloten doorzichtige verpakking blijven tot bij aankomst op de vakantiebestemming of in België. Let op dat je op je retour geen vloeibare tax free goederen aankoopt op je vakantiebestemming nadat je bagage is ingecheckt.

Informatie retourvlucht:

Vanaf 24 uur voor de geplande vertrektijd, kan je jouw ophaaltijd bij het hotel downloaden via de website (Voor Turkije is het via deze site . Je kan natuurlijk ook contact met ons opnemen per telefoon, sms of e-mail. Daarnaast worden veel van onze hotels ook persoonlijk bezocht door één van onze reisleiders. Gedetailleerde informatie over de hotels en bezoektijden verkrijg je bij aankomst op je bestemming of in je hotel.

Controle retourvlucht:

In uitzonderlijke omstandigheden kunnen vluchturen nog gewijzigd worden als je reeds op de bestemming bent. Verblijf je in een van onze hotels, dan staat het juiste uur van je transfer, het vluchtnummer en het vertrekuur op het infobord en/of in het infoboek van Thomas Cook Service aan de receptie of kan je het steeds terugvinden op deze site . Heb je enkel een vliegticket geboekt of eindigt je reis niet in een van onze hotels, controleer dan de vluchtstatus voor je SN Brussels Airlines vlucht op deze site of op de website van de geboekte airline.

Controle namen:

Gelieve de exacte spelling van de namen van alle deelnemers te controleren. Naam en voornaam dienen exact overeen te komen met de identiteitspapieren (meisjesnaam voor dames). In geval van foutieve spelling, gelieve uw reisagent te contacteren.

Klimaat:

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat. De hoge temperaturen worden aan de kusten getemperd door frissere oceaanwinden en in het gebergte door de hoogteligging. Voor iedere 100 meter daalt de temperatuur met een halve graad. Sri Lanka heeft het ganse jaar door een gelijkwaardige temperatuur van 26 °C tot 30 °C. De gemiddelde temperatuur in Colombo bedraagt 27 °C, met een temperatuurverschil van slechts 2 graden tussen de warmste en de koudste maand. De gemiddelde jaartemperatuur in het bergland rond Kandy bedraagt 22 °C en in het op 1.900 meter hoogte gelegen Nuwara Eliya 15 °C. De temperatuur van het zeewater daalt zelden onder de 25 °C. Gedurende de zomermaanden moet je wel rekening houden met af en toe een hevige bui. De tropische regenbuien duren gewoonlijk nooit lang. Voor de toerist is de regen geen ramp, want na de regen schijnt spoedig weer de zon. De natuur is trouwens gedurende de regentijd het mooist. Een regenjas of paraplu weerstaat de moesson en de fraaiste foto's maak je bij opklaringen na de regen.

Valuta:

De munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lanka Roepie, afgekort LKR of Rs: 100 LKR is ca. € 0,64. Let wel: dit is slechts een aanwijzing want de koers kan dagelijks wijzigen.o Je kan je Euro's ter plaatse wisselen. Vraag na bij je bank of je bankkaart ook buiten Europa aanvaard wordt. Wissel bij voorkeur op de luchthaven bij aankomst of in een bank, maar nooit op straat. Bijna overal worden de meest gangbare kredietkaarten geaccepteerd en er zijn ook internationale geldautomaten.

Lokale tijd:

In Sri Lanka is het in de winter 4,5 uur later en in de zomer 3,5 uur later dan in België.

Elektriciteit:

Stroomsterkte: 230 Volt. Stopcontacten: Engels systeem (3-polige stekker), voorzie een adapter.

Kledij:

Lichte zomerkledij uit katoen. Strandkledij enkel op het strand. Neem tevens een jasje of een pull mee wanneer je uitstappen in het bergland maakt of voor koelere avonden. Tijdens excursies en in het bijzonder voor het bezoek aan een tempel, wordt er gevraagd geen minirokken en shorts te dragen, knieën en schouders moeten zowel bij dames als bij heren bedekt zijn. Tip: voorzie tijdens tempelbezoek een paar sokken: die bewijzen vaak een goede dienst bij extreem warme of koude tempelvloeren. In de hotels van de hogere categorie wordt er gevraagd om 's avonds gepaste kledij te dragen.

Fooien:

In Sri Lanka is het gebruikelijk om een passend extraatje voor een perfecte service te geven.

Zwanger op reis:

Bij sommige airlines is een doktersattest vereist, dat niet ouder mag zijn dan 10 dagen, vanaf de 28e week t.e.m. de 35e week. Vanaf week 36 is het niet meer toegestaan om te vliegen, bij meerlingzwangerschappen geldt dit vanaf de 32e week. Voor meer informatie kan je terecht op de website van de airlines.

Huisdieren:

Als je een hond of kat meeneemt op vakantie, moet je dit bij de reservering uitdrukkelijk melden. Je moet ook langsgaan bij de dierenarts om de nodige vaccinatiebewijzen te krijgen. Sommige vervoersmaatschappijen en hotels laten geen dieren toe.

Excursies:

De excursies worden georganiseerd door een lokale agent, die borg staat voor een goede begeleiding. Je kunt deze excursies betalen met cash of kredietkaart (Visa en Mastercard).

Uitvoer:

Je mag geen producten op basis van vlees of melk meenemen naar België. Het is verboden antiquiteiten, mineralen of ter plaatse gevonden voorwerpen te exporteren.

Telefoneren:

Om naar België te bellen kies je: 0032 + zonenummer zonder 0 + abonneenummer. Het landnummer van Sri Lanka is 0094. Raadpleeg je GSM operator voor gedetailleerde info. Voor extra info: bel 070.750.243 of bij je reisagent.